تغییر چشم انداز رسانه های افغانستان
در روز جهانی آزادی مطبوعات افغان وتنس به چگونگی تغییر رسانه های افغانستان از ماه اگیست گذشته نگاه می کند
3 May 2022
امروز در روز جهانی آزادی مطبوعات افغانستان از رتبه ۱۲۲ در شاخص آزادی مطبوعات به ۱۵۶ در میان ۱۸۰ کشور سقوط کرد.
در حالی که رسانه های کشور قبل از بازگشت طالبان با مشکلاتی مواجه بودند از ماه اگیست سال گذشته خبرنگاران و کارشناسان از افزایش مقررات مشکلات اقتصادی و در برخی موارد خشونت خبر می دهند.
بسیاری از سازمان های رسانه ای تعطیل شده اند
طبق گزارش سازمان ملل (سازمان ملل) میلیون ها نفر در این کشور با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند. رسانهها بهویژه رسانههای کوچکتر از تأثیرات اقتصادی خروج ایالات متحده بیتأثیر نبودهاند.
بسیاری از سازمان های رسانه ای که با مقررات سختگیرانه و مشکلات اقتصادی مواجه شده اند به سادگی تعطیل شده اند. برخی دیگر مجبور به کاهش شدید برای گذران زندگی شده اند.
یک نظرسنجی که توسط اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان در ماه فبروری انجام شد نشان میدهد که تنها ۳۰۵ رسانه از ۶۲۳ رسانهای که قبل از کنترل طالبان در افغانستان فعال بودند هنوز فعال هستند. بر اساس همین سروی در ماه فبروری تنها ۲۳۳۴ خبرنگار از ۵۰۶۹ نفر پیش از طالبان همچنان مشغول به کار بودند.
یکی از مدیران یک ایستگاه رادیوییافغان وتنس قبلاً گفت که مجبور شده است دستمزد هر کارمند را از ۱۵۰ دالر به ۷۰ دالر کاهش دهد زیرا تبلیغات تجاری کمتری وجود دارد و درآمد رادیو کاهش یافته است.
زنان به طور نامتناسبی تحت تأثیر قرار گرفتند.
بیشتر روزنامه نگارانی که شغل خود را از دست داده اند زن بوده اند.
تحقیقات همچنین نشان میدهد که بسته شدن رسانه ها تأثیر نامتناسبی بر روزنامه نگاران زن داشته است: ۷۲ درصد از کسانی که شغل خود را در رسانه ها از دست دادهاند زنان هستند و اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان میگوید که تنها ۲۴۳ زن در زمان فعالیت خود در رسانه ها در افغانستان استخدام شده اند. پژوهش.
به طور خاص روزنامه نگاران زن خارج از پایتخت به ویژه تحت تأثیر محدودیت های رسانه ای قرار گرفته اند و این زنان در وهله اول موانع بیشتری را برای ایجاد شغل خود گزارش می دهند. در برخی از ولایات دیده بان حقوق بشر (HRW) می گوید که دیگر هیچ خبرنگار زن وجود ندارد. دیگرانی که هنوز کار می کنند توضیح می دهند که چگونه روال کار روزانه آنها تغییر کرده است آنها "در پس زمینه" کار می کنند و از ظاهر شدن در فیلم های ضبط شده یا صوتی اجتناب می کنند.
در ماه نوامبر به خبرنگاران و خبرنگاران زن تلویزیون دستور داده شد که هنگام پخش برنامه موی خود را بپوشانند و اخیراً به آنها دستور داده شد تا هنگام پخش برنامه صورت خود را بپوشانند پس از اقدامی که به همه زنان دستور داده شد تا در ملاء عام از حجاب استفاده کنند.
محدودیت های مطبوعاتی
در اکتبر گذشته دیدهبان حقوق بشر در مورد نسخهای از مقررات نشان داده شده به این سازمان گزارش داد که به سازمانهای رسانهای دستور میداد از چاپ یا پخش گزارشهایی که «مخالف با اسلام» «توهین به شخصیتهای ملی» یا «تحریف محتوای خبری است» خودداری کنند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر به روزنامهنگاران گفته شد که گزارش باید «متعادل» باشد و نباید درباره «موضوعی که توسط مقامات تأیید نشده» یا موضوعاتی که «میتواند تأثیر منفی بر نگرش مردم داشته باشد» گزارش دهند. بر اساس مقررات دیده شده توسط HRW رسانه ها موظفند "گزارش های مفصل" را با نهاد نظارتی دولتی جدید قبل از انتشار تهیه کنند.
گزارش های خشونت
در ماه های پس از تسلط طالبان بر افغانستان گروه های حقوق بشر به طور مداوم گزارش های خشونت علیه روزنامه نگارانی که تلاش میکنند در این کشور گزارش کنند منتشر کردهاند.
دیده بان حقوق بشر گزارش هایی را منتشر کرده است که در آن خبرنگاران ادعا میکنند که توسط طالبان مورد آزار ضرب و ستم و بازداشت خود سرانه قرار گرفته اند. تا ماه اکتوبر اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان گفت که تنها در دو ماه بیش از ۳۰ مورد خشونت و تهدید به خشونت علیه خبرنگاران افغان صورت گرفته است.
در ماه سپتمبر تصاویر دو روزنامه نگار افغان که گفته میشود در بازداشت طالبان مورد ضرب و ستم قرار گرفته اند به طور گسترده در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد و توسط رسانه های بینالمللی پوشش داده شد.
بنا بر گزارش ها کسانی که تلاش میکنند در مورد حقوق بشر و حقوق زنان در کشور به ویژه اعتراضات ضد طالبان گزارش دهند با اخلال در تلاش اعضای طالبان برای متفرق کردن جمعیت مواجه شده اند. افغان وتنس چندین اعتراض را در جایی که چنین مواردی گزارش شده است مکان یابی کرده است.
یک روزنامه نگار و عکاس که اعتراضات حقوق زنان را پوشش می داد قبلا به افغان وتنس گفت:
این اولین بار نیست که می بینم آنها [طالبان] خبرنگاران را کتک می زنند... من برای پوشش خبری انفجار دهمزنگ [۲۰ اکتبر] رفتم و آنها در آنجا خبرنگاران را کتک زدند. آنها به خبرنگاران اجازه نمی دهند موضوعاتی را که به نفع خودشان نیست پوشش دهند.
یکی از خبرنگاران به افغان وتنس گفت که هیچ خبرنگاری در افغانستان امن نیست.
گزارش هایی از بازداشت های خودسرانه
در ماه فبروری گزارشگران بدون مرز گزارش داد که از زمان تسلط طالبان در ۱۵ اگیست ۲۰۲۱ حداقل ۵۰ روزنامه نگار و کارمند رسانه توسط پلیس یا استخبارات بازداشت یا دستگیر شده اند.
در حالی که طالبان قبلا انتقامجویی را رد کردهاند ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان در ماه ژانویه گفت که مقامات حق «دستگیری و بازداشت ناراضیان یا کسانی که قانون را نقض میکنند» را دارند که سوالات بیشتری را در مورد آینده روزنامهنگاران دولت سابق و پرسنل امنیتی ایجاد کرد. و فعالان کشور
ممنوعیت پخش برخی از رسانه های بین المللی
در اواخر ماه مارچ گزارش شد که طالبان اخبار تلویزیون بی بی سی را از پخش به زبان های پشتو فارسی و ازبکی در افغانستان ممنوع کرده است.
پخش کننده آلمانی دویچه وله نیز شاهد حذف برخی از برنامه های خود در افغانستان بود از جمله برنامه گفتگوی سیاسی دویچه وله "آشتی" که به زبان های دری و پشتو از شبکه محلی طلوع نیوز و برنامه های علمی از تلویزیون آریانا و شمشاد نیز پخش می شد. متأثر تحت تأثیر دچار مبتلا.
مجبور به فرار شد
پس از تسلط در اگیست گذشته بسیاری از روزنامه نگاران تلاش کردند کشور را ترک کنند یا برخی از آنها توسط سازمان های بین المللی مانند فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران تخلیه شدند.
کسانی که تخلیه نشدند مجبور بودند راه خود را برای خروج بیابند و بسیاری از شرایط به همان اندازه بد در کشورهای همسایه گزارش می دهند. این مورد در مورد یکی از روزنامهنگاران افغان وتنس است که اخیراً با او صحبت کرد او ادعا کرد که پس از بازرسی تلفنش هنگام گزارش در یک تظاهرات حقوق بشری توسط طالبان بازداشت شده و مورد ضرب و ستم قرار گرفته است.
او به افغان وتنس گفت که "هیچ خبرنگاری در افغانستان در امان نیست" و به یکی از کشورهای همسایه گریخته است اما "اینجا احساس امنیت نمی کند نه از لحاظ جسمی و نه روحی." او امیدوار بود که در آینده به کار روزنامه نگاری خود بازگردد اما مطمئن نیست که آیا این امکان پذیر خواهد بود مگر اینکه بتواند در یک کشور امن پناه بگیرد.
آینده ای نامعلوم
در روز جهانی آزادی مطبوعات گروه سفیران دوستان زنان افغان اعلام کرد که آنها "از تضییع حقوق روزنامه نگاران و نهادهای رسانه ای تحت حاکمیت طالبان ابراز تاسف می کنند" و به ویژه به "موانع پیش روی خبرنگاران زن شاغل در افغانستان" اشاره می کنند.
هنگامی که طالبان در ماه اگیست گذشته به قدرت رسید ذبیح الله مجاهد سخنگوی این گروه ادعا کرد که طالبان "در چارچوب های فرهنگی ما به رسانه ها متعهد هستند" و "رسانه های خصوصی می توانند آزاد و مستقل باشند" و افزود که کارکنان رسانه ها حقوق همراه با حقوق زنان حفظ خواهد شد.
با این حال ادعاهای روزنامه نگاران در محل و تحقیقات انجام شده توسط گروه های حقوق بشر تصویر بسیار متفاوتی را نشان میدهد.
خبرنگار افغان وتنس: تیم تحریریه
۳ مه ۲۰۲۲