ده شیوه زندگی برای زنان افغان از روز جهانی زن گذشته تغییر کرده است
از ماه اگیست محدودیت هایی برای تحصیل، کار، مسافرت و پوشش زنان اعمال شده است
8 Mar 2022
تصویر روی جلد: صف زنان افغان در نقطه توزیع برنامه جهانی غذا توسط عکس سازمان ملل با CC BY-NC-ND ۲.۰ مشخص شده است.
روز جهانی زن در سال گذشته برای زنان در افغانستان متفاوت به نظر می رسید.
قبل از تصرف کابل توسط طالبان در ۱۵ اگیست سال گذشته، دختران و زنان افغان از آزادی نسبی برخوردار بودند: آنها می توانستند کار کنند، با همصنفی های مرد در آموزش شرکت کنند و انتخاب کنند که چه بپوشند.
در روز جهانی زن امسال، شش ماه پس از تسلط طالبان، وضعیت زنان به طور قابل توجهی تغییر کرده است.
افغان وتنس ده راه را بررسی می کند که حقوق زنان تحت تأثیر محدودیت های طالبان قرار گرفته است.
۱. وزارت امور زنان جایگزین شد.
در ماه سپتمبر، طالبان وزارت امور زنان در کابل را با «وزارت امر به معروف و نهی از منکر» جایگزین کرد، که قبلاً مسئول اجرای تفسیر سخت طالبان از قوانین دینی اسلام موسوم به شریعت بود. برای اولین بار بین سال های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۱ قدرت را به دست آورد.
۲. صنف های پوهنتون جدا شده است.
در دوران حکومت قبلی طالبان، زنان و دختران از ورود به مکاتب و پوهنتون ها منع شده بودند.
در سپتمبر ۲۰۲۱، عبدالباقی حقانی، وزیر تحصیلات عالی طالبان، گفت که زنان این بار اجازه تحصیل خواهند داشت نه در کنار مردان.
اما با تعداد اندکی از استادان زن برای آموزش به شاگردان دختر، دسترسی زنان افغان به آموزش دشوارتر شده است.
۳. قانون لباس و برنامه درسی برای شاگردان دختر تغییر کرد.
طالبان همچنین از بازنگری برنامۀ درسی خبر داد و یک قانون لباس جدید را معرفی کرد که بر اساس آن زنان چه کارمندان و چه شاگردانباید با حجاب کامل در پوهنتون حضور یابند.
تعبیر طالبان از «حجاب» نامشخص است، زیرا اکثر زنان افغان در حال حاضر روسری به سر دارند.
۴. مکاتب به طور موقت برای دختران بالاتر از صنف ۷ تعطیل است.
دختران جوان افغان در صنف درس مدرسه علی آباد خود در نزدیکی مزار شریف، افغانستان، ۱۰ مارچ ۲۰۱۲ گروهبان. کیمبرلی لمب (نیروهای مسلح ایالات متحده).
از ماه اگیست، دختران در بیشتر مناطق افغانستان اجازه بازگشت به مکتب بیشتر از صنف هفتم را ندارند، که به گفته طالبان «مسئله ظرفیت است».
به گزارش الجزیره، بخش کوچکی از دختران بالای صنف ۷ اجازه بازگشت به صنف های درس در مکاتب دولتی را پیدا کرده اند، اما تنها در حدود ۱۲ ولایت از ۳۴ ولایت کشور. بیشتر معلمان از ژوئن گذشته حقوق نگرفته اند.
در ماه جنوری، طالبان اعلام کردند که در سال نوی افغانستان که از ۲۱ مارچ آغاز می شود، صنف های درس را برای همه دختران و زنان باز خواهند کرد، اما برخی از دختران در مورد این ادعا ابراز تردید کرده اند.
۵. کارمندان زن محدود به کار.
زنان پولیس افغانستان برای فارغ التحصیلی از آموزش نیروهای پلیس زنان، مزارشریف، ۲۰۱۱ آماده می شوند عکس نیروی هوایی توسط استاد گروهبان. کریستینا نیوتن.
تحت حکومت قبلی خود در دهه ۱۹۹۰ طالبان زنان را از کار منع می کرد. گزارشی که توسط برنامه توسعه سازمان ملل منتشر شد نشان داد که زنان ۲۰ درصد از نیروی کار کشور را در سال ۲۰۲۰ تشکیل می دادند و تعداد فزاینده ای از آنها مشاغل کوچک را اداره می کردند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت، در حالی که صراحتاً زنان را از کار منع نکردند، به حذف زنان از محل کار ادامه دادند.
در ماه سپتامبر، یک مقام ارشد طالبان به رویترز گفت که زنان افغان نباید در کنار مردان کار کنند. به دنبال آن حکم دیگری از سوی شهردار موقت صادر شد که به کارمندان زن اداره شهر کابل دستور داد تا در خانه بمانند.
از تعداد کمی از زنان در خدمات ضروری مانند پرستاری خواسته شده است که کار خود را از سر بگیرند، اما دستمزد آنها همچنان نامطمئن است.
https://video.wixstatic.com/video/e138d3_d9f5f0203b9e4492ab4646b2aa4ff2a0/1080p/mp4/file.mp4
۶. زنانی به تنهایی بیش از ۷۲ کیلومتر سفر نکنند
زنی با چادری در حال راه رفتن در افغانستان مارک رلدی.
در ماه دیسمبر، طالبان اعلام کرد که زنانی که مسافت بیش از ۷۲ کیلومتر (۴۵ مایل) را طی میکنند باید با یک مرد نزدیک خانواده همراه باشند.
این دستورالعمل که توسط وزارت امر به معروف و نهی از منکر که جایگزین وزارت امور زنان دولت سابق شد صادر شده است همچنین از صاحبان وسایل نقلیه خواسته است که از سوار شدن به زنانی که روسری ندارند خودداری کنند.
دیده بان حقوق بشر به شدت از این رهنمود انتقاد کرد و هدر بار، معاون مدیر حقوق زنان این گروه، اظهار داشت که این اقدام فرصت ها را برای زنان می بندد تا بتوانند آزادانه تردد کنند، به شهر دیگری سفر کنند، و تجارت کنند. یا در صورت مواجهه با خشونت در خانه بتوانند فرار کنند.
۷. سر مجسمه ها برداشته شد.
در آغاز سال ویدئویی از یک مغازهدار در فضای مجازی پخش شد که در آن یک مغازهدار سرهای مجسمههای زن را اره میکرد، پس از آن که طالبان به صاحبان مغازهها در غرب افغانستان دستور دادند تا سر مجسمهها را بیرون بیاورند و اصرار داشتند که این شخصیتها در اندازه واقعی قوانین اسلامی را نقض میکنند.
در حالی که هدف آنها تنها مجسمه های زن نیست اما اکثر مجسمه ها زن هستند.
۸. نمایش های تلویزیونی با حضور زنان محدود شده است.
در ماه نومبر وزارت امر به معروف و نهی از منکر با صدور بیانیهای اعلام کرد که کانالهای پخش دیگر اجازه پخش سریالهای درام یا سریالهایی با حضور زنان را ندارند و از پخشکنندهها خواسته بود که از نمایش فیلمها یا برنامههایی که «مخالف ارزش های اسلام یا افغانستان است» خودداری کنند.
در دوره قبلی طالبان در قدرت، بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، تلویزیون، فیلمها و سایر اشکال سرگرمی غیراخلاقی تلقی میشدند و در نتیجه ممنوع شدند.
۹. خبرنگاران زن تلویزیون باید موهای خود را بپوشانند.
در همان ماه به خبرنگاران و خبرنگاران زن تلویزیون نیز دستور داده شد که هنگام پخش موی سر خود را بپوشانند.
روزنامهنگاران افغان به طور کلی نگرانی خود را در مورد آزادی مطبوعات تحت حاکمیت طالبان ابراز کردهاند بهویژه وقتی صحبت از گزارش اعتراضات ضد طالبان میشود.
۱۰. پناهگاه های زنان بسته شد.
۱۶ روز فعالیت علیه خشونت جنسیتی آغاز شد توسط هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان با CC BY-NC ۲.۰ مشخص شده است.
خدمات و سازمان های زنان با بازگشت طالبان با آینده نامعلومی روبرو هستند.
به گفته دیده بان حقوق بشر، طالبان به طور سیستماتیک پناهگاههای زنان و دخترانی را که از شرکای خشونتآمیز و بدسرپرست فرار می کنند بسته است.
پاسخ فعالان کمپین
از زمان بازگشت طالبان در ماه اگیست گذشته، مبارزان و فعالان زن برای محافظت از حقوق خود و مبارزه با محدودیت های فزاینده تظاهرات کرده اند.
در حالی که طالبان تظاهرات عمومی را شبه ممنوع اعلام کرده اند، مبارزان به تظاهرات در ولایت های سراسر کشور ادامه داده اند.
روند اعتراضات داخلی که در ادارات و منازل برگزار می شود و برای رسانه های اجتماعی عکس یا فیلم گرفته می شود نیز به دلیل خطر کمتر دستگیری یا زور از سوی طالبان ظاهر شده است.
با این حال، پس از بازداشت چند تن از فعالان برجسته زن اخیرا، فعالان و سازمان ها همچنان در هراس هستند.
در حالی که طالبان ادعا کرده اند که حقوق زنان رعایت خواهد شد و رژیم آنها نسبت به دوره های قبلی حکومت طالبان معتدل تر خواهد بود، محدودیت های اعمال شده تا کنون و رفتار با فعالان زن نگرانی هایی را در مورد تفسیر طالبان از حقوق زنان و مکان ایجاد کرده است. زنان در افغانستان
خبرنگار افغان وتنس: افغان وتنس
۸ مارچ ۲۰۲۲