top of page

چگونه یک بیانیه مطبوعاتی نادرست در مورد مکانتب دخترانه به عنوان سرصفحه روزنامه های بین المللی تبدیل شد

افغان وتنس بیانیه مطبوعاتی جعلی که توسط چندین خبرگزاری معتبر و چندین روزنامه نگار دریافت شده است را تحلیل میکند

25 Jul 2022

در اواسط ماه جولای چندین خبرگزاری معتبر بین المللی از جمله اسکای نیوز گزارش دادند که طالبان قرار است مکانتب دخترانه را به زودی بازگشایی کنند. این باعث شد چندین حساب توییتر مرتبط با طالبان این ادعاها را رد کرده و این داستان را نادرست محکوم کنند.

ادعای اولیه توسط یک حساب کاربری [@MoEducationIEA] در ۱۲جولای با استفاده از یک بیانیه [اکنون حذف شده] منتشر شد که در آن مدعی شد «در روز پنجشنبه ۲۳ سارطان سال شمسی چهاردهم ذلحجه قمری (۱۴جولای ۲۰۲۲) مقامات قرار است وزارت پیشگیری از امر به معروف و نهی از منکر و وزارت معارف در مرکز اطلاع رسانی و رسانه ای آژانس بین المللی انرژی در مورد گشایش مکاتب دخترانه در سراسر افغانستان کنفرانس خبری مشترک برگزار کنند. از نمایندگان رسانه ها دعوت می شود برای پوشش خبری این نشست خبری در آنجا حضور داشته باشند. موضوع افتتاح مکانتب دخترانه در سراسر کشور به دستور مقام معظم رهبری. تاریخ و زمان پنجشنبه ۲۳ سارطان ۱۴۰۱ خورشیدی (۱۴جولای ۲۰۲۲) ساعت ۱۰:۰۰ صبح محل برگزاری کاخ مارمارین مرکز اطلاعات و رسانه IEA.



شکل: بیانیه مطبوعاتی وزارت معارف برای تایید بازگشایی مکانتب دخترانه کنفرانس مطبوعاتی برگزار خواهد کرد.


کاربران اولیه توییتر که با به اشتراک گذاشتن این بیانیه نادرست باعث افزایش تعامل شدند تاجدن سروش خبرنگار افغانستان اینترنشنال و بلال سروری روزنامه نگار معروف بودند. هر دو این توییت را در نزدیکی به اشتراک گذاشتند. اسکای نیوز سپس اعلام کرد که طالبان در روز پنجشنبه آینده [۱۴ جولای] مکانتب دخترانه را باز خواهند کرد که ظاهراً این موضوع را با خود وزارت معارف تأیید کرده است. در ۱۳ جولای هنگامی که انتشار خبرهای دروغین در سطح بین المللی مورد توجه قرار گرفت طالبان از طریق حساب رسمی وزارت معارف [@MoEAfghanistan] هرگونه اعلامیه ای را تکذیب کرد و اظهار داشت در رسانه های اجتماعی هر گونه اعلامیه در مورد شروع کار دختران. مکانتب از کلاس هفتم تا دوازدهم درست نیست جعلی است.




شکل: توییتی از حساب رسمی وزارت معارف مبنی بر اینکه بیانیه مطبوعاتی ساختگی صحت ندارد. کلمات قرمز رنگ اخبار جعلی خوانده شده است.

بازرسان افغان وتنس بیانیه ارائه شده توسط حساب [@MoEducationIEA] را تجزیه و تحلیل کردند و آن را با بیانیه های مطبوعاتی اصلی مقایسه آن با بیانیه های مطبوعاتی اصلی و تأیید صحت بیانیه. حساب توییتر [MoEducationIEA] قبلاً @AbdulBaqiHaqani نام داشت نام غلط املایی عبدالباقی حقانی سرپرست وزارت معارف عالی طالبان. این حساب بین پایان مارس ۲۰۲۲ و ۱۱جولای ۲۰۲۲ نام خود را تغییر داد. همه توییت‌های قبلی [به استثنای یک توییت از مارس] حذف شدند.

پس از ۱۱جولای این حساب شروع به بازنشر توییت های فردی کرد که توسط حساب اصلی وزارت معارف [@MoEducationIEA] ایجاد شده بود. این شامل توییت‌هایی مانند اشتراک‌گذاری فرمی برای ثبت شکایات در مورد فرآیند معاینه بود که مشروعیت حساب را افزایش داد. این حساب کاربری سپس ماکت یک بیانیه مطبوعاتی را منتشر کرد و مدعی شد کنفرانسی برای اعلام بازگشایی مکانتب دخترانه برگزار خواهد شد.

پس از تجزیه و تحلیل چندین شاخص وجود دارد که نشان می دهد حساب یک بیانیه دقیق منتشر کرده است

عدم تطابق فونت در پایین سند.

پایین بیانیه مطبوعاتی مقدار بسیار کمی رنگ مشکی زیر o و e نام رسانه اجتماعی داشت. این امر باعث شد تا محققان بر این باورند که لوگو و نام بر روی متن اصلی کپی و چسبانده شده است تا به نظر برسد که دسته کاربر تقلبی رسمی است.

شکل: بزرگ شدن فونت های نامتناسب در زیر نام توییتر.

شکل: پایین بیانیه مطبوعاتی با مقدار بسیار کمی رنگ مشکی زیر (o و وه e ی) نام رسانه اجتماعی

این رویداد یک تلاش نسبتاً پیشرفته اطلاعات نادرست را برای شرمسار کردن طالبان با راه‌اندازی یک حساب کاربری شبیه‌سازی اجرای آن برای مدتی برای ایجاد مشروعیت و سپس استفاده از آن برای انتشار یک بیانیه دروغ نشان می‌دهد. این همچنین نقطه ضعف سیاست توییتر برای تأیید نکردن حساب های طالبان را نشان می دهد. در حالی که این تصمیم برای مشروعیت ندادن به طالبان طراحی شده است اما ایجاد حساب‌های جعلی و استفاده در تلاش‌های اطلاعات نادرست را آسانتر می‌کند.

خبرنگار افغان وتنس: افغان وتنس


۲۶جولای ۲۰۲۲

ramin-labisheh-RznGbD7VAg8-unsplash.jpg
bottom of page