top of page

فعالان زن روزنامه نگاران و اواز خوان آزاد شدند

گزارش ‌هایی مربوط به دستگیری هایی بیشتر همچنان باعث ایجاد ترس می ‌شود

13 Feb 2022

تصویر روی جلد: چهار زن معترض که گفته می شود توسط طالبان بازداشت و بعداً آزاد شدند از چپ به راست: داکتر زهرا محمدی، پروانه ابراهیم خیل، مرسل عیار و تمنا زریاب پریانی.


در ۱۱ و۱۲ فبروری گزارش شد که طالبان تعدادی از افراد از جمله فعالان زن پروانه ابراهیمکی، مرسل عیار، زهرا محمدی و تمنا پریانی را آزاد کرده است که ناپدید شدن آنها پوشش خبری بین المللی و نگرانی گروه های و سازمان ها جامعه مدنی را برانگیخته است.


در ۱۱ فبروری منابع آنلاین گزارش دادند که پروانه ابراهیمکی مرسل عیار و زهرا محمدی پس از بازداشت گزارش شده توسط طالبان در اواسط ماه جنوری از زندان آزاد شده اند.


یک روز بعد، گزارش هایی منتشر شد مبنی بر اینکه تمنا پریانی و سه خواهرش نیز آزاد شده اند. بازرسان افغان وتنس قادر به تایید مستقل آزادی این زنان نبودند.


طالبان علناً هرگونه دست داشتن در بازداشت این فعالان زن را تکذیب کرده بودند از جمله در مصاحبه با بی بی سی که در آن تا آنجا پیش رفتند که پریانی را متهم کردند که ویدئویی را که از خودش فیلمبرداری کرده بود برای کمک به درخواست پناهندگی به نمایش گذاشته است.


ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز پیشتر بازداشت زنان را تکذیب کرده بود اما در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت که مقامات حق دستگیری و بازداشت مخالفان یا کسانی که قانون را نقض می کنند را دارند.


در حالی که هیچ بیانیه عمومی در مورد آزادی آنها از سوی خود زنان وجود ندارد، اخبار طلوع گزارش داد که اعضای خانواده این گزارش ها را تایید کرده اند. به گفته اعضای خانواده، زنان تحت فشار قرار گرفتند تا از جزئیات دستگیری و بازداشت خود صحبت نکنند. یک منبع پیشنهاد کرد که تمنا پریانی به شرطی آزاد شد که دیگر در هیچ شکلی از فعالیت سیاسی شرکت نکند.


رینا امیری نماینده ویژه ایالات متحده در افغانستان در ۱۲ فبروری در توییتی نوشت که در پی آزادی این فعالان زن طالبان ۴۰ نفر دیگر از جمله ۲۹ زن و کودک را بازداشت کرده است، این توییت قبل از حذف شدن بازتاب گسترده ای پیدا کرد گاردین گزارش داد که در حالی که این توییت حذف شده است منابع آنها تایید کرده اند که چندین زن در کابل بازداشت شده اند.



شکل: توییت حذف شده توسط نماینده ویژه آمریکا رینا امیری.


در تحولات جداگانه، در۱۱ فبروری گزارش شد که گروهی از روزنامه نگاران از جمله دو خبرنگار بین المللی که یکی از آنها خبرنگار سابق بی بی سی اندرو نورث بود آزاد شده اند ذابح الله مجاهد سخنگوی طالبان اعلام کرد که خبرنگاران به دلیل نداشتن مدارک صحیح بازداشت شده اند اما حال آنها خوب است و با خانواده هایشان در تماس هستند.


روزنامه نگاران بازداشت شده در ماموریت آژانس پناهندگان سازمان ملل بودند که رهایی این گروه را در توییتر تایید کرد.


روز جمعه دوستان پیتر جورنالست بریتانیایی آلمانی روزنامه‌ نگار سابق که گفته می‌ شود در ماه ديسمبر توسط طالبان دستگیر شده بود از مقامات خواستند که او را آزاد کنند و گفتند که او به اشتباه بازداشت شده است.


از زمان به قدرت رسیدن طالبان در تابستان گذشته خبرنگاران افغان مرتباً از گزارش دادن محدود شده اند به گفته گزارشگران بدون مرز از ماه اگست گذشته حداقل ۵۰ خبرنگار افغان و دیگر متخصصان رسانه توسط پولیس یا سرویس های اطلاعاتی طالبان دستگیر یا بازداشت شده اند.


در همین روز گزارش شد که موسی شاهین خواننده مشهور پنجشیر نیز از زندان هرات آزاد شده است بنا بر گزارش ها او در تاریخ ۱۲ فبروری هنگام سفر به ایران ناپدید شده بود عکس هایی از موسی شاهین در شبکه ‌های اجتماعی منتشر شد که پس از رها شدن با آثار ضربه پوشانده شده است.


بازداشت های اخیر بار دیگر پرسش هایی را در مورد آینده زنان مبارزان و خبرنگاران در افغانستان ایجاد کرده است طالبان پس از تصدی مسئولیت کابل در ماه اگست گذشته وعده حقوق زنان آزادی رسانه ها و عفو مقامات دولتی را دادند.


سازمان های بین‌المللی مانند سازمان ملل نگرانی ‌هایی را درباره آنچه که آنها به عنوان الگویی از دستگیری ‌ها و بازداشت های خودسرانه توصیف می ‌کنند به ‌ویژه در مورد فعالان زن مطرح کرده‌ اند.


به نظر می رسد شبه ممنوعیت اعتراض و محدودیت های آزادی مطبوعات نیز برخلاف پیام اولیه طالبان باشد.


گزارش شده توسط: افغان وتنس.



ramin-labisheh-RznGbD7VAg8-unsplash.jpg
bottom of page