top of page

موارد ادعایی نقض حقوق بشر در پنجشیر: منابع روی زمین چه می گویند

ماه‌ هاست که گزارش‌های گسترده‌ای از تجاوزات طالبان در این ولایت در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود که باعث نگرانی سازمان‌های حقوق بشری شده است. با این حال منابع می گویند بسیاری از حوادث گزارش نشده است

8 Nov 2022

این مقاله به جزئیات گرافیکی اشاره می کند و شامل پیوندهایی به ویدیوهای گرافیکی است. مقاله زیر بر اساس مصاحبه است. حوادث توسط افغان وتنس تأیید نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد.

 

 

نام ها به دلایل ایمنی تغییر کرده است.

 

 

در ۱۸ اکتوبر افغان وتنس گزارشی را منتشر کردند که به طور قطعی یک گروه از جنگجویان طالبان را با اعدام ده مرد در ولسوالی دره پنجشیر مرتبط دانسته بود. این گزارش همچنین شامل شواهد معتبری از ۱۷ اعدام و ۳۰ کشته دیگر در نتیجه حمله طالبان علیه مبارزان ادعایی مقاومت در پنجشیر در سپتمبر ۲۰۲۲ است.

 

 

در هفته های اخیر ولایت شمال شرقی مرکز تحقیقات و سازمان های حقوق بشر بوده است به طوری که ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان اخیراً برای بررسی وضعیت به پنجشیر سفر کرده است و بعداً یک سرکوب گسترده علیه را توصیف کرد. غیرنظامیان و نقض گسترده حقوق بشر . در ۲۷ اکتوبر طالبان با نامتوازن خواندن نتیجه‌گیری گزارشگر پاسخ داد اما تأکید کرد که اگر تخلفات به اشتباه اتفاق بیفتد بررسی خواهند شد.

 

 

ولایت ناهموار و کوهستانی پنجشیر که بین ۱۵۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ نفر زندگی می کند از دیرباز پایگاه مقاومت بوده است. این مرکز در دوران اشغال افغانستان توسط شوروی در دهه ۱۹۸۰ و حکومت قبلی طالبان بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بود. رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان قول داد که به مبارزه خود ادامه دهد.فعالیت های مقاومتی در پنجشیر و ولایات همجوار در بهار همزمان با پایان زمستان و آغاز فصل موسوم به جنگ تشدید شد. از سپتمبر ۲۰۲۱ پس از اینکه این گروه ادعا کرد کنترل کامل ولایت را به دست آورده است ظاهر شده اند.

 

 

از آنجایی که روزنامه نگاران با محدودیت هایی برای گزارش مواجه هستند و دسترسی محدودی به دره دارند بسیاری از این گزارش ها از رسانه های اجتماعی بیرون می آیند. با این حال با قطع ارتباط فیزیکی و فناوری ولایت ارزیابی میزان ادعاها دشوار بوده است. در صورت امکان افغان وتنس از تکنیک‌های منبع باز برای تأیید فیلم‌ها و تصاویری که از پنجشیر بیرون می‌آیند استفاده می‌کند همانطور که در گزارش اخیر دیده می‌شود اگرچه منابعی که ما صحبت می‌کنیم می‌گویند بسیاری از نقض حقوق بشر گزارش نمی‌شوند.

 

 

خشونت گسترده

 

 

زحل که نامش به دلایل امنیتی تغییر کرده است یک فعال افغان است که اخیراً به کانادا رفته است.

 

 

وقتی افغان وتنس در مورد ادعاهای نقض حقوق بشر در پنجشیر با او تماس می گیرد او پاسخ می دهد: من نمی دانم در مورد کدام یک صحبت کنم. 

 

  آنها مردم را سر بریده اند. آنها مردم را به پایین کوه ها انداخته اند. آنها حتی به کودکان تیراندازی کردند و اجازه دادند آنها بسوزند.

 

 

به گفته زحل از ۵ تا ۷ سپتمبر سال گذشته تعدادی از مردانی که قبلاً از نیروهای امنیتی و دفاعی دولت سابق بودند در منطقه عمراز در مقابل طالبان ایستادند.

 

 

زحل می افزاید: البته طالبان دست بالا را داشتند. آنها مردان را کشتند و چندین خانه از جمله خانه های غیرنظامیان را به آتش کشیدند. پسر عموی مادرم نیز در آن حادثه کشته شد. 

 

او ادعا می کند که بیش از بیست مرد اعضای جبهه مقاومت ملی و غیرنظامیان در یک شب کشته شدند. در اواسط سپتمبر ۲۰۲۱ بی بی سی شواهدی از کشته شدن حداقل ۲۰ غیرنظامی در دره پنجشیر پیدا کرد.

 

 

احد که نام واقعی او نیست در کابل مخفیانه زندگی می کند و داستان های مشابهی برای گفتن دارد.

 

 

خانواده وی در ماه های اخیر بین پنجشیر و پایتخت رفت و آمد داشته اند. او می گوید که در حالی که شواهد مربوط به نقض حقوق بشر های ادعایی به طور گسترده از طریق رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود بسیاری از رویدادها به دلیل سانسور و کنترل شدید طالبان گزارش نمی شوند .

 

 

او ادعا می کند که در منطقه عبدالله خیل ولسوالی دره پنجشیر طالبان بسیاری از اعضای جبهه مقاومت ملی را کشته اند. در ماه مه افغان وتنس دو ویدئوی را که اجساد مرده جنگجویان جبهه مقاومت ملی را در دره عبدالله خیل نشان می‌داد موقعت یابی کرد. چندین قطعه فیلم نیز به دست آمده است که تعداد زیادی از دستگیری‌ها که گفته می‌شود مردان محلی هستند را ثبت کرده است که افغان وتنس توانسته است آنها را به عبدالله خیل و سایر مناطق پنجشیر منتقل کند. تا اگیست افغان وتنس دستگیری حداقل ۱۸۱ مرد را در این ولایت ثبت کرده بود.

 

 

احد می گوید که جنگجویان طالبان خانه به خانه در مناطق پنجشیر می روند و برای شناسایی خانواده هایی که در سوگ هستند استراق سمع می کنند.

 

 

او توضیح می دهد: به این ترتیب آنها خانواده های جنگجویان کشته شده جبهه مقاومت ملی را شناسایی می کنند.

احد می‌گوید که بر سر دفن‌ها اختلافاتی وجود داشته است و برخی از جنگجویان طالبان تلاش می‌کنند از دفن جنگجویان متوفی جبهه مقاومت ملی جلوگیری کنند. در چنین مواردی می‌گوید اجساد مردگان را در کوه رها می‌کنند .

 

 

 اما منابع می گویند که هدف فقط نیروهای جبهه مقاومت ملی ادعایی نیست.

 

 

احد می گوید: طالبان پوسته های متعددی را در ولایت پنجشیر ایجاد کرده اند که در حین انجام بازرسی ها با مردم بدرفتاری و بی احترامی می کنند.

 

 

او می افزاید: مردمی که در نواحی بالا و ارتفاعات پنجشیر زندگی می کنند نمی توانند از خانه های خود بیرون بیایند زیرا همیشه خطر تیراندازی آنها توسط طالبان وجود دارد. 

 

 

مجید که نام واقعی او نیست اصالتاً اهل این ولایت است اما در حال حاضر در کابل زندگی می کند. او ادعا می کند که اوایل سال جاری برادرش که یک مغازه دار بود زمانی که یک روز عصر حاضر نشد مغازه اش را برای آنها باز کند توسط جنگجویان طالبان کشته شد.

 

 

برادرم را تا صبح زود شکنجه کردند و حدود ساعت شش یا هفت صبح جسد او را نزدیک مغازه اش انداختند. مجید می گوید تمام بدنش کبود شده بود.

 

 

او می افزاید: برادرم عضو جبهه مقاومت ملی نبود او فقط یک مغازه دار مواد غذایی بود. 

 

موارد مشابهی توسط بی بی سی گزارش شده است که یکی از مغازه داران به فروش سیم کارت به مبارزان مقاومت متهم شده است. بنا بر گزارش ها چند روز بعد جسد او در نزدیکی خانه اش ریخته شد و شاهدان ادعا کردند که در آن نشانه هایی از شکنجه دیده می شود.

 

 

به گفته مجید والی پنجشیر طالبان و دیگر بزرگان طالبان پس از مرگ برادرش با خانواده دیدار کردند. مجید می گوید که پس از دستگیری عاملان نمایندگان طالبان درخواست بخشش کردند اما در نهایت افراد مسئول را آزاد کردند.

 

 

زنان و کودکان آسیب پذیرترین


 

زحل می گوید: زنان و کودکان بیشترین آسیب را دیده اند.


در حالی که بیشتر پوشش رسانه ای اطراف پنجشیر بر نیروهای مقاومت متمرکز است زحل می گوید که زنان پنجشیر آسیب پذیرترین آنها هستند.

 

 

او توضیح می‌دهد: وقتی طالبان با فشار جبهه مقاومت ملی مواجه می‌شوند با آزار غیرنظامیان عمدتاً زنان جبران می‌کنند. زنان و کودکان بیشترین آسیب را در پنجشیر متحمل شده اند.

 

 

به گفته منابع در ماه اگیست رسانه ها گزارش دادند که طالبان پس از عقب نشینی از دره عبدالله خیل زنان و کودکان را ربودند.

 

 

زحل ادعا می کند که هفده دختر را می شناسد چهار نفر مربوط به خانواده اش که در سال جاری توسط جنگجویان طالبان گرفته شده اند.

 

 

او می افزاید: تنها جرم آنها این بود که تاجیک بودند و پنجشیر بودند.

 

احد موافق است. او می گوید: برای آنها فرقی نمی کند که یک پنجشیری جنگنده جبهه مقاومت ملی باشد یا نه. طالبان هر کودک و زن پنجشیر را دشمن می بینند.

 

 

مجبور به فرار شد


تصویر پنجشیر که توسط منابع ترسیم شده است تصویری متروک است هر سه تن از آن استرس دارند که بسیاری از ساکنان فرار کرده اند در حالی که زحل و احد ادعا می کنند که برخی به زور آواره شده اند.

 

 در ماه جون منابع به هشت صبح گفتند که ساکنان روستاهای چمالوردا ٬ دوشاخ ٬ بلاق ٬ ناریان و بوتا وار در ولسوالی رخا مجبور به تخلیه خانه های خود شده اند. منابع گفتند که جنگجویان طالبان اموال مردم را تصرف کردند و خانه های آنها را به سنگرهای نظامی تبدیل کردند.

 

 

مجید می گوید: بسیاری پنجشیر را ترک کرده و به کابل نقل مکان کرده اند از جمله من. طالبان وارد خانه‌های مردم می‌شوند و آنها را به ظن همکاری با جبهه مقاومت ملی مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند. 

 

 

به گفته زحل طالبان چند خانه غیرنظامیان را به آتش کشیدند و مردم را مجبور به ترک آن کردند. او می افزاید که جابجایی های اجباری بیشتر در ولسوالی دره که عمدتاً هزاره ها در آن ساکن هستند رخ داده است.

 

 

احد می گوید که جنگجویان طالبان به بزرگان ولسوالی عبدالله خیل هشدار دادند که اگر جنگجویان جبهه مقاومت ملی تسلیم نشوند بزرگان و خانواده هایشان را به ولایات دیگر آواره خواهند کرد.

 

 

احد می گوید: بیشتر مناطق پنجشیر متروک است و مردم دیگر در آنجا زندگی نمی کنند فقط مردم محلی که فقیر هستند و هیچ عضو خانواده ای برای دولت سابق کار نمی کنند در برخی مناطق این ولایت باقی مانده اند. 

 

او می‌گوید در نتیجه ساکنانی که باقی مانده‌اند با خدمات عمومی محدودی مواجه هستند و افزود که مدارس به پایگاه‌های نظامی طالبان تبدیل شده‌اند که افغان وتنس شواهدی از آن پیدا کرده است و دانشگاه متروک شد و بسیاری از اساتید و دانشجویان سابق این دانشگاه را ترک کردند. کشور.

 

 

در ۱۶ سپتمبر ۲۰۲۱ گزارش‌هایی مبنی بر سوختن و تخریب دانشگاه پنجشیر منتشر شد. ویدئویی که ادعا می‌کرد از همان منطقه است دو روز بعد منتشر شد. پس از بررسی توسط افغان وتنس هر دو پست مکان یابی شد و تایید شد که متعلق به دانشگاه پنجشیر است.

 

 

احد می‌گوید بسیاری از کلینیک‌های صحی نیز بسته شده‌اند و دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی فقط در بخش‌های پایین‌تر ولایت در دسترس است. این مورد بیشتر توسط زوهال که خانواده‌اش شخصاً تحت تأثیر مراقبت‌های بهداشتی محدود قرار گرفته است تأکید می‌کند.

 

 

او می گوید: شوهر عمه ام دو ماه پیش بر اثر سکته قلبی فوت کرد. خانواده او نتوانستند او را به موقع نزد پزشک ببرند کلینیک ها تعطیل شده اند. 

 

 

جداسازی فیزیکی و دیجیتالی

به گفته زحل و احد منابع محلی در پنجشیر حرف های زیادی برای گفتن دارند اما دسترسی محدودی به جهان خارج دارند. در اواخر اگست ۲۰۲۱ با تشدید درگیری ها گزارش شد که طالبان خدمات اینترنت و تلفن همراه را قطع کردند.

 

 

احد می گوید: اولین کاری که طالبان پس از تصرف پنجشیر انجام دادند قطع دسترسی مردم محلی به اینترنت و خدمات مخابراتی بود. در برخی مناطق که طالبان به فعالیت‌های جبهه مقاومت ملی مشکوک هستند مردم هنوز به خدمات مخابراتی دسترسی ندارند. 

 

زحل می افزاید: مردم برای دسترسی به اینترنت باید مسافت های طولانی را پیاده روی کنند که این نیز بسیار خطرناک است زیرا ممکن است طالبان متوقف شوند و آنها را بازرسی کنند. تنها در بازارک مرکز شهر پنجشیر دسترسی به خدمات مخابراتی بهتر است.

 

 

زمین ناهموار و کوهستانی دره پنجشیر در وهله اول دسترسی را محدود می کند اما به دلیل خدمات محدود اینترنتی و محدودیت های پیش روی خبرنگارانی که تلاش می کنند از درگیری گزارش دهند بیشتر منزوی شده است تعداد کمی می توانند به دره دسترسی پیدا کنند و خبرنگاران با محدودیت های گسترده تری روبرو هستند. از نظر آنچه می توانند و نمی توانند تحت طالبان گزارش دهند.

 

  

 با محدود بودن رسانه ها و منزوی شدن مردم محلی پنجشیری زوهال احساس مصعولیت می کند تا آنچه را که می تواند از خارج انجام دهد.

 

 

او توضیح می‌دهد: ما ده‌ها ایمیل برای سازمان‌های حقوق بشر رسانه‌ها و دیپلمات‌ها ارسال کرده‌ایم و از آنها درخواست توجه کرده‌ایم.

 

 

با این حال او می افزاید که افزایش آگاهی کار دشواری بوده است: ما یک دیتابیس کامل از حوادث پنجشیر داریم اما متأسفانه کسی به حرف ما گوش نمی دهد

 

مجید می گوید که در تلاش است تا افغانستان را ترک کند. او بیکار است و به حمایت مالی اقوام ساکن خارج از کشور متکی است.

 

 

احد با وجود داشتن فرصت‌هایی برای خروج می‌گوید که متعهد به ماندن در افغانستان بدون توجه به شرایط سیاسی است. با این حال او به شدت در تلاش است تا خانواده‌اش را تخلیه کند زیرا احساس می‌کند مسئول رنج آن‌ها است.

 

 

او از انتقام می ترسد: من می دانم که با چه کسی روبرو هستم و خطر آن را می دانم

 

خبرنگار افغان وتنس: افغان وتنس

 

۸ نوامبر ۲۰۲۲


ramin-labisheh-RznGbD7VAg8-unsplash.jpg
bottom of page